Als je een vaste baan hebt dan zul je veel tijd doorbrengen op je werk. Dat kan op kantoor zijn, in een fabriek, buiten, op een boot of een andere locatie. Dat geldt niet alleen voor jou, maar voor miljoenen andere Nederlanders. Als je ergens veel tijd doorbrengt dan wordt de kans dat op die plek een noodsituatie ontstaat automatisch hoger. Het is dus noodzakelijk dat op een dergelijke plaats voldoende personen aanwezig zijn die kunnen ingrijpen wanneer er onverwachts iets gebeurt. Je kunt denken aan een medische toestand, bijvoorbeeld wanneer een collega plotseling het bewustzijn verliest. Er zijn ook andere noodtoestanden. Zoals het uitbreken van brand of een andere oorzaak die evacuatie vereist. Hieronder behandelen we een aantal praktische BHV tips.

 

Veilig naar je werk toe gaan

Door veel hulpverleners paraat te hebben wordt de veiligheid automatisch verhoogd. Er zijn dan immers meer personen die actief kunnen optreden om het gevaar af te wenden. Over het algemeen is het advies dat ten minste één op de tien werknemers beschikt over de papieren om BHV toe te passen. Het type werk en de locatie van het werk speelt ook een cruciale rol voor de veiligheid. Je kunt je werkomstandigheden voorstellen die meer gevaar met zich meebrengen dan anderen. Een bouwplaats of onderzoekslaboratorium brengt bijvoorbeeld meer risico’s met zich mee dan een kantoorruimte. Ook zit er verschil tussen personen onderling. Op sommige plaatsen zijn nou eenmaal meer kwetsbare mensen aanwezig dan bij andere. In een zorginstelling zijn bijvoorbeeld relatief veel kwetsbare personen aanwezig.

 

Organiseer de bezetting van BHV bevoegd personeel

Omdat er altijd een BHV bevoegd persoon op het werk aanwezig moet zijn is het verstandig om iemand verantwoordelijk te maken voor de bezetting. Met name tijdens de vakantieperiode zijn veel mensen aanwezig. Door de roosters nauwkeurig in de gaten te houden kun je ervoor zorgen dat er altijd iemand met een BHV diploma aanwezig is.

 

%d bloggers liken dit: